ЧЕТРДЕСЕТ И ПРВЕ СЕОСКЕ ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ 2015

ЧЕТРДЕСЕТ И ПРВЕ  СЕОСКЕ ОЛИМПИЈСКЕ  ИГРЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ 2015

ЧЕТРДЕСЕТ И ПРВЕ СЕОСКЕ ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ 2015

Олимпијске сеоске игре у организацији Савеза за рекреативни спорт Републике Србије, одржавају се традиционално већ дуги низ година. ОСИС 2015. одржане су у Врњачкој Бањи 19. септембра под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије, а у организацији Савеза за рекреативни спорт Републике Србије и Општине Врњачка Бања.Циљ манифестације је популаризација спорта у селима, ширење идеје олимпијског и такмичарског духа, развоја масовног такмичења, неговање добрих односа и сарадња житеља месних заједница кроз спорт, као и побољшање квалитета живота становништва у селима и позитиван утицај на психофизичко здравље људи.igre1

Игре су замишљене као екипно такмичење у свим дисциплинама, а у дисциплинама као што су народни вишебој, стрељаштво, пикадо, шах и крос, и појединачно.

Милутин Николић, генерални секретар Савеза за рекреативни спорт Србије, пожелео добродошлицу такмичарима.

– У име Савеза за рекреативни спорт Србије захвалио бих се на спортској култури коју ћете демонстрирати на спортским теренима Врњачке Бање. Уважени домаћини, хвала што сте определили овај туристички бисер да га украсите лепотом сеоске спортске младежи Србије. Господо судије,хвала што ћете својом чашћу штитити спортски кодекс и спортски дух целог олимпијског програма. Драги такмичари, пред вама је сјај олимпијских медаља и понос пехара које ћете спортском борбом у олимпијском духу освојити. Зато, спортском борбом до победе, рекао је Николић.

Олимпијске сеоске игре су веома значајне за Републику Србију, о чему сведочи и присуство званичника. Отварању су присуствовали: Зоран Рајић, помоћник министра пољопривреде, Миодраг Николић посланик, председник Удружења за привредни препород Србије и Никола Михаиловић председник Задружног савеза Србије.

– Драги омладинци, велика ми је част да могу да вас поздравим али и да најавим пројекте „Упослимо Србију заједно“. Ових дана у договору са Владом покренућемо те пројекте широм Србије и у свим вашим општинама и у вашим селима бити обновљени домови као што је то урадио Драган Марковић Палма. Као привредник и народни посланик и председник Удружења за привредни препород Србије пуних осам година улажемо велике напоре да дођемо до правих пројеката који се зову „Упослимо Србију заједно“ а они се односе управо на покретање агроиндустрије широм Србије. Холандија је 5% већа од Војводине. Она је у прошлој години захваљујући таквим пројектима произвела 86 милијарди евра од igre2агроиндустрије, а Србија свега 2,7 милијарди. Време вегетације у односу на Холандију је дупло дуже код нас. Желим вам успех и срећу и да већ идуће године у вашим селима почну да се граде спортски терени, домови и да тражите запослење у тим нашим пројектима, рекао је Миодраг Николић, посланик и председник Удружења за привредни препород Србије.

– Са овог места, реновираног стадиона „Коцке“ могу да вам кажем да Врњачка Бања поред основне делатности туризма свих врста, пољопривреди и селу и развоју спорта поклања дужну пажњу кроз низ програмских докумената, стратегија, аката. Овом приликом захваљујем се Министарству за омладину и спорт, Министарству пољопривреде и организатору овог скупа што је Врњачку Бању одабрао за домаћина манифестације, рекао је Слободан Јевтић, саветник председника Општине В. Бања.

– Наши угледни социолози кажу да свежа крв стиже са села. Фигуративно је то младост праћена новим идејама. Ви знате да су деца са села увек жељна успеха и то и постижу. Надам се да ћете показати да су наша села витална, да у њима има и живота и снаге, а на нама који креирамо аграрну политику је да вам помогнемо да у тим селима и останете. У сарадњи са Министарством спорта и омладине ми спремамо акције за наредну годину где ћемо помоћи свим младим људима који желе да остану на селу и да се баве пољопривредном производњом, рекао је Зоран Рајић, помоћник министра пољопривреде и пожелео учесницима пуно успеха на Играма.

Пријатно изненађење приредио је организатор: наиме, учеснике Игара поздравила је и наша прослављена атлетичарка Вера Николић.

– Ја сам исто сељачко дете, тако сам почела. Волела бих да неко од вас оде на праву Олимпијаду. Желим фер спортску борбу, да понесете најлепше успомене из Бање. Хвала вам на учешћу и нека победи најбољи, поручила је Вера Николић која је својевремено трчала на 800 метара за минут и 59 секунди и 6 десетинки.

Олимпијске сеоске игре свечано је отворио Родољуб Џамић, председник СО Врњачка Бања.

Свечану „Здравицу“ одржао је Мирослав Ђуровић, а потом је наступио КУД „Јелек“ из Подунаваца.

У наставку је одржан састанак – округли сто са темом „Упослимо Србију Заједно“ где је г-дин Миодраг Николић презентовао своје пројекте и указао присутнима на важност и значајност истих који могу од Србије за 3-5 година да направе велику  Холандију на балкану.

Пројектима је предвиђено да се повећа БДП Србије, смањи незапосленост на испод 10 % а све захваљујћи пољопривредној производњи производа и прераде у највећи могући степен.

Такође је Г-дин Николић најавио ускоро оснивање САИК-а ( српско агроидустријске кооперативе ) преко које ће моћи сваки пољопривредни произвођач да прода своје производе преко сопствених  трговниских мрежа  првенствено у Русији а потом и осталим зељама Европе.

 

 

Close