ОТВОРЕНО ПИСМО МИЛОРАДУ ДОДИКУ, ПРЕДСЕДНИКУ РС ПОВОДОМ СРАМНЕ ИЗЈАВЕ О СТАТУСУ КОСОВА

ОТВОРЕНО ПИСМО МИЛОРАДУ ДОДИКУ, ПРЕДСЕДНИКУ РС ПОВОДОМ СРАМНЕ ИЗЈАВЕ О СТАТУСУ КОСОВА

Изјава председника Републике Српске Милорада Додика о статусу Косова и Метохије, коју преноси недељник "Нови Магазин", у којој Додик предлаже да се Косово прихвати као самостална држава, али без северног Косова, тешко је увредила српски народ који тамо живи, који оданде потиче, као и највећи део припадника српског народа у Републици Србији, Републици Српској и широм света.

Милорад Додик очито да је стао на страну оних који су опљачкали Србију,  који су окупирали његову територију и протерали српски народ са вековног огњишта. Он то оправдава тренутним стањем и објашњава да је Север Косова реалност и да Београд треба да тражи да оно остане у Србији, а да остатак Косова прихвати као самосталну државу, уз услов очувања српских споменика.

Милораде, носиш српско име кога ниси достојан. Предлажеш нешто за шта ниси овлашћен. Такав предлог никада ниједан поштен и одговоран Србин не би могао никада да изнесе и то свима ставља на знање и нова Влада Србије и новоизабрани Председник Србије. То су чинили чак и њихови претходници које је народ сменио, а то ће морати да учини и свака нова демократска власт.

Милораде, ко ти даје право да предложиш да се одрекнемо српског Јерусалима, душе српског народа, колевке српског православља, на коме су Пећка Патријаршија, Високи Дечани, Грачаница и хиљаде српских светиња.

Милораде, ко ти даје право да поклањаш нашу дедовину и моје разрушено Прекале и кућу у којој сам рођен са 11-торо браће и сестара, одакле смо прогнани. У Прекалу нисмо ни ми ни било ко од наших стотину комшија продали ни педаљ своје земље, очекујући да ће заживети правни систем Европе и света и да ће почети да се примењује Повеља УН о стварању услова за повратак прогнаних.

Милораде, овим чином си показао велику географску и историјску неписменост и осудио си Србе који би остали на Северу Косова да зависе искључиво од помоћи напаћене економски уништене матичне државе. На Косову и Метохији леже огромна рудна богатства - угља, фероникла, бакра, олова, злата /када је радио рудник Ново брдо Србија је имала динар са златном подлогом/. Нажалост, на Северу Косова осим кањона реке Ибар и голети од кршева, дужине 65 километара, не постоје минимални услови за економско осамостаљивање. То би значило да би и они морали да се одатле кад тад иселе.

Милораде, верујем да си срамну изјаву изнео у тренуцима сопствене немоћи да када је ситуација заиста тешка да иоле смислено нешто предложиш. Очито тебе су руководили неки други интереси, оних који се боре за то и чију би наклоност тиме добио.

 Нажалост, то није интерес напаћеног српског народа на Косову и Метохији који је препуштен на милост и немилост арнаутских терориста који угњатавају не само Србе, него и друге који другачије мисле, које и дан данас убијају.  Твој предлог је погодио и све Србе који исказују братску солидарност са својим народом на Космету.

Милораде, било би лепо када би Србима на Космету помагао онако како смо ми помагали свом народу у Републици српској када му је било тешко. Нажалост, ти си то заборавио и данас само мислиш на себе и своје интересе.

Ти интереси су вероватно били доминантни и када си предлагао свог пријатља Бориса Тадића за председника Србије, а то си чинио као председник друге државе, мешајући се у послове братске државе. На срећу та подршка ништа није значила.

Због напред наведеног, а могло би се томе још много тога додати, ако си иоле поштен, ти би морао да повучеш своју изјаву и да поднесеш оставку, не само на функцију председника Републике Српске, часног српског народа с оне стране Дрине, коме би морао да служиш, већ и на све друге функиције које обављаш.      

Председник Покрета
и народни посланик Скупштине Србије
Миодраг Николић – Феман
тел.  065 5 203 903  
 

Close