Банатско Ново село: Младим паорима дати повластице

Банатско Ново село: Младим паорима дати повластице

Млади пољопривредни произвођачи треба да добију извесне повластице и конкретне видове помоћи како би засновали производњу и остали да раде на својим имањима, изјавила је данас министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић у Банатском Новом Селу. ...

Како је наведено у саопштењу, Богосављевић Бошковић се састала у Новом Селу са представницима Асоцијације "Банатски паори", представницима удружења окупљених око Асоцијације, као и пољопривредним произвођачима тог краја, а током конструктивног и отвореног дијалога разговарано је о много тема у области пољопривреде, пре свега о питањима државног пољопривредног земљишта, унапређењу положаја жена на селу и останку младих на селу.  "Разговарали смо о припремљеним законским предлозима који су у процедури. Чули смо доста конкретних предлога, корисних сугестија и обећали да ћемо све те предлоге размотрити и у складу са могућностима и усвојити", рекла је Богосављевић Бошковић. Она је навела да се највише сугестија односило на уважавање статуса младих пољопривредника. Министарка је истакла и да јој се један од предлога посебно допао, а то је питање жена на селу, које су, како је рекла, често на маргинама, запостављене и заслужују далеко већу пажњу.
Богосављевић Бошковић је рекла и да је састанак наставак одличне сарадње са Асоцијацијом и огромном већином пољопривредних произвођача, које, према њеним речима, министарство доживљава као равноправне партнере, са којима често разговарају и заједнички раде на решењу проблема у пољопривреди у обостраном интересу.

Када је реч о Нацрту измена и допуна Закона о пољопривредном земљишту, министарка је навела да је било конкретних предлога о подршци младим пољопривредним произвођачима и истакла да министарство ради на припреми посебних програма, не кроз овај закон, већ конкретних програма, којима ће се пронаћи све могућности с циљем помоћи младим пољопривредницима.

Богосављевић Бошковић је рекла да су пољопривредници на састанку нагласили као дилему да ли је Законом превише дато на значају сточарству или ратарству, и с тим у вези истакла да је министарство предложило конкретна решења која су у интересу целокупне пољопривреде Србије.

"Не можемо да издвајамо посебно сточаре или ратаре. Нама су посебно важни сви, и они, као и воћари и повртари. Међутим, чињеница је да нам је сточарство у значајној мери осиромашено, да се не може лако опоравити и чињеница је да смо себи поставили као задатак да очувамо фонд који имамо и да га постепено и увећавамо", рекла је Богосављевић Бошковић.

Она је подсетила да је прошле године забележен позитиван резултат у односу на 2013, када је број млечних крава био виши за око два и по процента.

"То није неко значајно повећање, али је нама довољан индикатор да је заустављен негативан тренд. То нас охрабрује да верујемо да ћемо и у наредним годинама одржати овај ниво и да ћемо добијати податке који ће значити увећање сточног фонда", рекла је Богосављевић Бошковић, подсећајући да смо прошле године имали и већу производњу млека и меса, и да је све то резултат опредељења владе.

Како је наведено у саопштењу, када је реч о продаји дела државног пољопривредног земљишта, министарка је рекла да је Министарство то прихватило на инсистирање малих пољопривредника који желе да на тај начин обезбеде своје позиције и тиме стекну сигурност. То је, како је министарка објаснила, гест којим министарство показује да жели да помогне малим пољопривредницима. Богосављевић Бошковић је подсетила да је куповина предвиђена искључиво за мале пољопривреднике и поновила да су лимитиране површине које они могу да купе.  На састанку су присуствовали и државни секретар Рајић Зоран, Народни посланик као и председник Удружења за привредни препород Србије Николић Миодраг.

Г-дин Николић је одржао кратку презентацију "Упослимо Србију Заједно" са жељом да анимира све пољопривреднике, како би заједно покренули пројекте, јер само овим пројетима можемо спасити Српску привреду истакао је Николић. Србија може бити велика Холандија на Балкану. Пуну подршку је добио и од Мистарке пољопривреде г-дје Снежане Богосављевић.

Close