Руско-српски пословни савет у Москви

Конкретни пројекти за кооперације српских и руских привредника

Руско-српски пословни савет окупио је у Москви представнике више од 200 компанија који су потврдили велику заинтересованост за унапређење економске сарадње Србије и Русије и реализацију заједничких пројеката. Потенцијалним руским инвеститорима представљено 25 пројеката из области пољопривредно-прехрамбене индустрије, металопрерађивачке индустрије, туризма и угоститељства.

Русија је међу три водећа спољнотрговинска партнера Србије, важно је да привучемо што више руских инвеститора, као и да обезбедимо више српских улагања на руском тржишту, поручио је премијер Александар Вучић на отварању Српско-руског пословног савета у Москви.

Србија и Русија имају дугу историју пријатељских односа и то је добар темељ за јачање економских веза. Око 1.000 компанија у руском или делимично руском власништву већ послује у Србији у различитим гранама, што је потврда трајности наших економских веза, рекао је Вучић. Премијер је оценио да бизнис форум у Москви, на којем учествује 120 српских и око 100 руских компанија, показује велику заинтересованост Србије и Руске Федерације за унапређење економске сарадње. То је одлична могућност да се предузетници упознају с пословним могућностима у обе земље, додао је Вучић.

Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије представио је потенцијалним руским партнерима услове инвестирања у Србији, указујући на предности пословања, као што су предвидив и стабилан привредни амбијент, добар географски положај и инфраструктура, подстицајни инвестициони режим и повољан порески систем, образована и стручна радна снага и велики потенцијал за иновације. Председник ПКС истакао је да су привредне коморе две земље само катализатори договора које привредници треба да постигну и да сваки међудржавни уговор и договор није потпун ако кроз њега не говори језик привреде. Указао је да постоји велики потенцијал за партнерство српских и руских привредника, као и да треба створити услове да велике и мале компаније заједно пласирају робу на руско тржиште.

"Ово је највећи пословни форум који смо икада одржали у Москви. Само из Србије дошло је око 120 компанија, исто толико из Руске Федерације. Покушали смо да спремимо готове пројекте, да разговарамо са руским партнерима шта је оно што њих занима. Најважније је да су представљени конкретни пројекти за заједничке послове, кооперације – пољопривреда, металопрерађивачка индустрија, туризам и у тим областима очекујемо конкретне резултате", истакао је Чадеж.

У раду пословног савета учествовала је и делегација удружења привредника Привредни препород Србије на челу са председником Миодрагом Николићем Феманом као и председник Друштва српско руско белоруског пријатељства Драган Логвинов.

Представљен је пројекат Српског агроиндустријског комбината САИК који је наишао на велико интересовање руских партнера.

Миодраг Николић и Драган Логвинов сусрели су се и са амбасадором Руске федерације у Србији, његовом екселенцијом господином Александром Чепурином.

Амбасадор Чепурин потврдио је подршку пројекту оснивања САИК-а са којим је упознат на састанку са руководством ППС-а у руској амбасади у Београду у октобру ове године.

 

 

 

 

Close